Ne. Kvě 5th, 2024

Letošní boj proti koronaviru a řada vládních opatření značně omezila veškerý výkonnostní sport, což platí i pro sportovní střelbu. Přesto se v posledním měsíci roku 2020 podařilo SSK Olymp Ostrava v krátkém uvolněnějším mezidobí uspořádat na vzduchovkové střelnici MSK v Ostravě – Vítkovicích dva závody, přičemž především ten, který se konal v polovině prosince jako Vánoční cena JSB Bohumín přilákal na střelecké stavy s elektronickými terči nejen nejlepší sportovní střelce Moravskoslezského kraje ve střelbě ze vzduchové pušky i pistole, ale závodů se zúčastnili i střelci z Brna a z některých dalších českých sportovně střeleckých klubů.

Opavští pistoláři Vildomec a Wittková patřící v současnosti do české juniorské reprezentace, potvrdili svou kvalitu i na těchto závodech v disciplíně vzduchová pistole na 60 ran, když Jan Vildomec zvítězil v kategorii mužů a juniorů nástřelem 561 bodů a Michaela Wittková s přehledem ovládla kategorii žen a juniorek nástřelem 538 bodů. V obou kategoriích měl SSK Opava č. 0126 dvojité zastoupení, když mezi muži obsadil 10. místo Jan Hromada nástřelem 512 bodů a mezi ženami jeho dcera Tereza Hromadová skončila na 4. místě za výkon 511 bodů. Mezi dorostenci ve VzPi na 40 ran si vylepšil osobní rekord Jeroným Baron, který za výkon 325 bodů bral 12. místo.

Ve střelbě ze vzduchové pušky na 60 ran se v téže soutěži představilo několik střelců SSK Ostroj Opava, svěřenců nedávno zesnulého vynikajícího trenéra Oldřicha Gavendy. Z nich nejlépe zastřílel Lukáš Hanke, který obsadil stříbrnou příčku za výkon 604,7 bodu, na 5. místě skončil Jakub Hudymač výkonem 596,2 a 7. skončil Matěj Novák 569,6 bodů. Po více jak roční pauze si atmosféru závodů připomněl i Jiří Hromada, člen SSK Dukla Plzeň, jinak též učitel IT na ZŠ Šrámkova v Opavě, kterého též ke sportovní střelbě a v minulosti i k medaili z ME přivedl trenér Oldřich Gavenda. Svým výkonem 589,9 bodu se Jiří Hromada „vměstnal“ mezi o patnáct let mladší střelce Hudymače a Nováka na 6. příčku.

Závody v Ostravě byly letos poslední a vzhledem k dalším zpřísňujícím opatřením nelze v dohledné době očekávat nejen možnost účasti na střeleckých závodech, ale omezené jsou opětovně i možnosti tréninků tak, jak tomu bylo po většinu roku 2020. O to více výkony a výsledky opavských střelců v právě končícím „koronavirovém“ roce 2020 zasluhují uznání.  

Jan Hromada, SSK Opava 0126