Ne. Kvě 5th, 2024

Dva nejlepší sportovní střelci opavského pistolářského klubu SSK Opava 0126 Jan Vildomec a Michaela Wittková směřovali své cíle na MČR pro rok 2020 především ke vzduchovkovým disciplínám, bohužel však kvůli celosvětové pandemii koronaviru byl letošní šampionát ČR ve vzduchovce bez náhrady zrušen.

Přesto se podařilo i v této obtížné době uskutečnit na armádní střelnici v Plzni dvě vrcholné akce, když v rozmezí 14 dnů se do Plzně sjeli nejlepší čeští střelci a mezi nimi i oba Opavané, pistoláři Vildomec a Wittková, aby v prvním zářijovém týdnu poměřili své síly nejprve ve finále KZR (kontrolních závodů reprezentace) a ve dnech 18. – 20. září pak na mistrovství ČR ve střelbě z malorážky.

V KZR se opavští střelci, ač oba juniorského věku, představili v kategorií dospělých, kde se oběma podařilo ve všech disciplínách dosáhnout na finálová umístění a k nim přidal Jan Vildomec i vítězství mezi juniorskými reprezentanty ČR ve sportovní malorážce na 30+30 ran výkonem 577 bodů. Nejhodnotnějším výsledem pro teprve patnáctiletou Michaelu Wittkovou byla 4. příčka mezi ženami ve finále disciplíny sportovní pistole 30+30 ran, do kterého postoupila ze sedmého místa výborným výkonem 551 bodů.

Na republikovém mistrovství ve stejné disciplíně SP 30+30  se Honza Vildomec postavil znovu na stupně vítězů za výkon 572 bodů. Po prvních 30 ranách ještě vedl, avšak v druhé polovině závodu již nedokázal zopakovat výkon z KZR, který by i na MČR stačil na vítězství, a musel se proto spokojit s třetím místem a bronzovou medailí.

Na titul mistra České republiky mezi juniory dosáhl Vildomec v rychlopalné disciplíně standardní pistole 3×20 ran za výkon 562 bodů a další bronzovou medaili získal jako člen družstva Moravskoslezského krajského sdružení v disciplíně rychlopalná pistole 2×30 ran spolu s Petrem Krajčem z Karviné a Davidem Hejnou z Policie Ostrava

Velká naděje opavské sportovní střelby Michaela Wittková se představila na Mistrovství ČR v disciplíně sportovní pistole SP 30+30 ran mezi dorostenkami a dosáhla výkonu 539 bodů, Umístěním na 7. místě zopakovala výsledek z předchozího republikového šampionátu a současně svým výkonem přispěla k titulu mistryň ČR v týmové soutěži. Zlatou medaili si na krk pověsila spolu s Vendulou Sochorovou z Břidličné a Eliškou Kubešovou z Policie Ostrava, když jako reprezentantky Moravskoslezského krajského sdružení společným výkonem 1617 bodů nechali za sebou o 20 bodů druhé Ústecké krajské sdružení.

Na republikovém mistrovství se v roli rozhodčí představila i předsedkyně opavského pistolářského klubu Martina Fialová, jinak též trenérka obou úspěšných střelců.

Jan Vildomec se v září dočkal i dalšího významného sportovního úspěchu, když v nominaci 39 sportovců získal ocenění sportovec roku Moravskoslezského kraje 2019 v kategorii mládež do 19 let.

Kvůli pandemii koronaviru nemohla být ocenění předána tradičně v rámci galavečera konaného v ostravské multifunkční aule GONG, ale pořadatelé zvolili formu televizního pořadu, který vysílala Moravskoslezská regionální televize POLAR v premiéře dne 5. září a sportovcům bylo ocenění předáno v komornějším prostředí Krajského úřadu v Ostravě.

Mistrovství ČR ve střelbě z malorážky tak završilo letní sezónu a střelci se již chystají na halovou vzduchovkovou sezónu, která snad nebude příliš dotčena protiepidemickými opatřeními. Opavský pistolářský střelecký klub přivítá zájemce o tento druh sportu na svých trénincích v prostorách Slezanky na Horním nám. vždy ve čtvrtek od 16.30 hodin. Kontakty jsou na webových stránkách SSK Opava 0126 http://sskopava.ic.cz/.

Jan Hromada, SSK Opava 0126

Region Opavsko, 29.9.2020