Po. Kvě 6th, 2024

Na závěr vzduchovkové sezóny se v polovině března již tradičně koná v Plzni mistrovství ČR ve střelbě ze vzduchových zbraní. Nominační kritéria letos splnilo více jak 400 střelců v disciplínách vzduchová pistole a vzduchová puška. Mezi nimi nechyběli ani střelci z Opavy a Hradce nad Moravicí. Již tradičně bývá nejpočetněji obsazena kategorie mužů ve vzduchové pistoli, kde se Jan Vildomec z SSK Opava skvělým výkonem 577 bodů a 2. příčkou v základním závodě bez problémů prosadil do osmičlenného finále. To se střílí jako samostatný závod vyřazovacím způsobem a v něm nakonec Vildomec obsadil 5. místo v silné konkurenci nejlepších českých reprezentantů. Přesto se Vildomec postavil na stupně vítězů jako člen družstva Moravskoslezského krajského sdružení (MSKS), když spolu s Krskem z Horního Benešova a Ondruškou z Frenštátu p. R. vybojovali společně stříbrné medaile o pouhé 3 body za vítězným družstvem Dukly Plzeň A. V této kategorii mužů se ze zástupců opavského okresu představil už jen Vojtěch Černohorský z SSK Hradec nad Moravicí, který za výkon 550 bodů bral 34. místo.

Podobně jako Vildomcovi se dařilo i další zástupkyni SSK Opava Michaele Wittkové, která mezi juniorkami rovněž obsadila 2. příčku v základním závodě výkonem 549 bodů a ve vyřazovacím finále pak skončila na nepopulárním 4. místě stejně jako o rok dříve. I Wittková se však postavila na stupně vítězů spolu s Kubešovou a Němcovou z Bruntálu jako členka juniorského družstva MSKS, které získalo bronzové medaile ve společné týmové kategorii žen a juniorek.

Stříbrnou medaili v kategorii mladších dorostenců v disciplíně VzPi 40 ran si vystřílel Jiří Pajor, člen SSK Ostroj Opava za výkon 363 bodů, když titul mistra ČR mu unikl o pouhý 1 bod. Zlatou medaili si Pajor přesto na krk pověsil za vítězství v týmové soutěži ve společné kategorii dorostu a žáků spolu s Joslovou z Bílovce a Kindlem z Bruntálu.

Po pistolářích se na střelecké stavy postavili puškaři v disciplínách VzPu 60 ran a 40ran, přičemž jejich výkony se počítají na desetiny bodu. Opavu reprezentovali členové střeleckého klubu Ostroj Opava. Z nich si na republikovém mistrovství nejlépe vedl mezi muži 13. Lukáš Hanke nástřelem 607,6 b. Zde je však potřeba zmínit výborné individuální 2. místo odchovance SSK Ostroj Opava a současného českého reprezentanta Aleše Entrichela, který aktuálně střílí za Duklu Plzeň, v jejíchž barvách získal titul mistra ČR v týmové soutěži. Opavský klub SSK Ostroj měl zastoupení i v juniorských a dorosteneckých kategoriích. Mezi juniory bral 13. místo Jakub Hudymač za výkon 597,9 b. V kategorii mladšího dorostu ve vzduchové pušce na 40 ran obsadil Aleš Václavík 19. místo za výkon 385,0 b. Mezi mladšími dorostenkami se představily tři opavské puškařky: 22. Barbora Maixnerová 391,2 b., 34. Zuzana Maixnerová 372,7 b. a 36. Tereza Schwachová 367,1 b. Společně pak v týmové soutěži obsadily opavské střelkyně 5. příčku.

Jan Hromada, SSK Opava 0126

FOTOGALERIE: Mistrovství ČR – VzPi,VzPu 2023