Ne. Kvě 5th, 2024

Stejně jako jiné sporty zasáhlo opatření proti koronaviru také sportovní střelbu. Tradiční závěr vzduchovkové sezóny – Mistrovství ČR, které se mělo uskutečnit v Plzni uplynulý víkend 14. – 15. března, bylo zrušeno. Posledními dvěma závody, které se v plném rozsahu uskutečnily tak bylo halové Mistrovství ČR ve střelbě ze vzduchových rychlopalných pistolí konané na přelomu února a března v Rýmařově a o týden později 7. 3. 2020 pak otevřený Krajský přebor ve střelbě ze vzduchových zbraní v Ostravě.

Na MČR v rychlopalbě vyslal opavský střelecký klub dva své zástupce s ambicemi na medaile ve čtyřech národních disciplínách. V mužské a juniorské kategorii se ve všech disciplínách představil Jan Vildomec a v dorostenkách pak Michaela Wittková. Opět se potvrdilo, že rychlopalba je dlouhodobě medailově nejúspěšnější disciplínou střelců opavského pistolářského klubu SSK Opava 0126. Oba reprezentanti SSK Opava získali dohromady 5 individuálních medailí a další 4 přidali jako členové družstva Moravskoslezského krajského sdružení. Jan Vildomec se postavil na nejvyšší stupeň vítězů v disciplíně StVzPi 40 a nástřelem 357 b. získal juniorský titul mistra ČR, k němuž přidal i týmové zlato. V dalších disciplínách, kterými byly sportovní VzPi 30+30, standardní VzPi 3×20 ran a rychlopalná VzPi 2×30 ran získal vždy individuální stříbrnou medaili a k nim přidal i další dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili ze soutěže družstev.

Svou první individuální rychlopalnickou medaili si z MČR odvezla i Michaela Wittková, která obsadila mezi dorostenkami 2. místo v disciplíně SpVzPi 30+30 ran za výkon 549 bodů a jako členka družstva Moravskoslezské KS spolu se střelkyněmi Janou Němcovou z Astry Bruntál a Eliškou Kubešovou z Ostravy získala v této disciplíně mistrovský titul a zlatou medaili za výkon 1634 bodů, který současně znamená nový národní dorostenecký i juniorský rekord ČR.

V sobotu 7. března se na vzduchovkové střelnici v Ostravě uskutečnila VC SSK Policie ČR Ostrava a tento závod byl současně stanoven jako krajský přebor Moravskoslezského kraje. Z opavského okresu se představilo celkem 9 závodníků. Střelci SSK Opava 0126 dosáhli na tři medaile. Zlato vystřílela Michaela Wittková mezi dorostenkami ve vzduchové pistoli na 40 ran vynikajícím nástřelem 373 bodů, mezi ženami ve VzPi 60 ran dosáhla na stříbrnou medaili Tereza Hromadová za výkon 523 bodů a v kategorii mužů ve VzPi 60 ran vystřílel stříbrnou medaili Jan Vildomec výkonem 566 bodů. Další umístění v kategorii mužů: 11. Lumír Tellinger SSK Hradec nad Moravicí 536 b., 17. Jan Hromada SSK Opava 510 b. a 18. Antonín Lacký SSK Hradec n.M. 507 bodů. Opava měla zastoupení i v kategorii dorostenců ve VzPi 40 ran. V konečném pořadí dorostenci dosáhli těchto umístění: 15. Jiří Pajor SSK Ostroj Opava 329 b., 20. Christián Hromada 313 b. a 23. Samuel Čech oba SSK Opava 286 b.

Forma opavských pistolářů Vildomce a Wittkové byla načasovaná na vrchol sezóny MČR a věřme, že svou střeleckou výkonnost potvrdí i poté až dosáhneme vítězství nad koronavirem.

Ing. Jan Hromada, SSK Opava 0126, 14. 3. 2020