Pá. Dub 19th, 2024

Uvolnění covidových omezení umožnilo uspořádat v Plzni mistrovství ČR ve střelbě ze vzduchových zbraní, kterého se ve dnech 12.-13. března 2022 účastnilo ve všech kategoriích až 450 střelců. Mezi nimi nechyběli ani střelci z Opavy a Hradce nad Moravicí. Již tradičně bývá nejpočetněji obsazena kategorie mužů ve vzduchové pistoli, kde se po přestupu z juniorské kategorie prosadil nejlépe Jan Vildomec z SSK Opava, který v základním závodě nástřelem 565 bodů dosáhl na 6. příčku a postup do finále, v němž v silné konkurenci nejlepších českých reprezentantů obsadil konečné 8. místo. Přesto se Vildomec postavil na stupně vítězů jako člen družstva Moravskoslezského krajského sdružení (MSKS), když spolu s Krskem z Horního Benešova a Ondruškou z Frenštátu p. R. vybojovali společně stříbrné medaile za vítězným družstvem Dukly Plzeň. Umístění dalších reprezentantů opavského okresu na MČR: 26. Filip Sendler 549 b., 40. Vojtěch Černohorský 541 b., 65. Lumír Tellinger 508 b., 67. Antonín Lacký 503 b. (všichni SSK Hradec) a 69. Jan Hromada 498 b. (SSK Opava). Hradecké trio Sendler, Černohorský a Tellinger obsadilo v týmové soutěži 13. místo mezi 18 týmy z celé republiky.

Dalším zástupcem SSK Opava, který se postavil na stupně vítězů, byla juniorka Michaela Wittková, která se jako členka družstva MSKS spolu s Dobešovou z Bílovce a Kubešovou z Ostravy zasloužila o zisk bronzové medaile. V individuálním závodě Wittková mezi juniorkami nastřílela v kvalifikaci vzduchové pistole na 60 ran 536 bodů, čímž se z 5. místa kvalifikovala do finále, kde dlouho bojovala o bronzovou medaili, avšak nakonec obsadila nepopulární 4. místo. Stejného umístění dosáhl v disciplíně vzduchová pistole 40 ran v kategorii mladších dorostenců Jiří Pajor, člen SSK Ostroj Opava za výkon 354 bodů.

Po pistolářích se na střelecké stavy postavili puškaři a mezi nimi i členové opavského střeleckého klubu Ostroj Opava. Z nich si na republikovém mistrovství nejlépe vedl mezi muži 10. Václav Kelnar nástřelem 612,4 b. Zde je však potřeba zmínit výkon opavského odchovance a českého reprezentanta Aleše Entrichela, který aktuálně střílí za Duklu Plzeň a v těchto dnech hájí barvy ČR na Mistrovství Evropy v Norsku. Entrichel v základním závodě vzduchové pušky na 60 ran suverénně přestřílel všechny soupeře a opanoval kvalifikaci fantastickým výkonem 633,3 bodu. V dramatickém finále, které se střílí znovu od nuly, na něho však rovněž zbyla nepopulární čtvrtá příčka. Za Duklu Plzeň střílí i bývalý reprezentant Jiří Hromada, jinak učitel informatiky na ZŠ Šrámkova v Opavě, který se střelbě z pušky věnuje již sporadicky, přesto se do výsledkové listiny MČR zapsal na 24. místě výkonem 577,7 b. Opavský klub SSK Ostroj měl zastoupení i v juniorských a dorosteneckých kategoriích. Mezi juniory opavští reprezentanti obsadili pozice v druhé desítce výsledkové listiny: 11. Jakub Hudymač 607,1 b., 12. Lukáš Hanke 605,8 b. a 19. Matěj Novák 579,7 b. a toto juniorské trio v soutěži družstev ve sloučené kategorii mužů a juniorů obsadilo solidní 7. místo. V kategorii staršího dorostu ve vzduchové pušce na 40 ran obsadil Pavel Peterek 25. místo za výkon 386,8. Svůj první velký závod absolvovali dva nejmladší puškaři opavského klubu, Tadeáš Matoušek mezi mladšími dorostenci skončil na 31. místě za výkon 346,4 b. a mezi mladšími dorostenkami sbírala zkušenosti Petra Prejdová, která obsadila 35. místo za výkon 315,3 b.

Jan Hromada, SSK Opava

Fotografie: MČR Plzeň VzPi, VzPu 2022