Po. Kvě 6th, 2024

Každoročně je závěr září termínem konání mistrovství ČR ve střelbě ze sportovní malorážky. Střelci ze všech sportovně střeleckých klubů ČR obsadili armádní střelnici Plzeň-Lobzy ve dnech 22. – 24. 9. 2023, aby zde bojovali o medaile v celé řadě kulových disciplín.

Pistoláři opavského SSK Opava Jan Vildomec a Michaela Wittková se v silné konkurenci neztratili a pod trenérským vedením předsedkyně SSK Opava Martiny Fialové přivezly do Opavy celkem pět medailí.

Z individuálních výsledků byla nejcennější bronzová medaile Jana Vildomce mezi muži v disciplíně Sportovní pistole 30+30 ran (SP 30+30) nástřelem 578 bodů, když podlehl pouze českým reprezentantům z SSK Dukla Plzeň zlatému Matěji Rampulovi a stříbrnému Jindřichovi Dubového.

Ve stejné disciplíně SP 30+30 sahala po individuální medaili mezi juniorkami Michaela Wittková, která byla po kvalifikaci třetí a do finále postoupila s výkonem 568 bodů. Ve finále nakonec obsadila konečnou 6. příčku. Přesto díky výkonu v kvalifikaci brala stříbrnou medaili v týmové soutěži, jako členka Moravskoslezského krajského sdružení (MKS) spolu s Eliškou Kubešovou z SSK Policie ČR Ostrava a Vendulou Sochorovou z SSK Břidličná.

Celou sadu medaili v týmových soutěžích získal i Jan Vildomec. Zlato a titul mistra ČR v družstvech vystřílel v disciplíně Libovolná pistole 60 ran jako člen MKS spolu s Kryštofem Krskem z SSK Horní Benešov a Zbigniewem Rokitou z SSK Kovona Karviná celkovým výkonem 1557 bodů. Stříbro do medailové sbírky přidal Jan Vildomec v disciplíně Standardní pistole 3×20 ran v týmu MKS spolu s juniory z SSK Policie ČR Ostrava Martinem Cundou a Filipem Čupkou. Bronzovou medailí zkompletoval Vildomec celou svou sbírku z týmových soutěží v disciplíně Rychlopalná pistole 2×30 ran jako člen MKS spolu s juniory Petrem Krajčem z SSK Kovona Karviná a Filipem Čupkou z SSK Policie ČR Ostrava.

Přípravou na republikové mistrovství se pro Jana Vildomce stala také účast na akademickém mistrovství ČR, které se uskutečnilo v Plzni o měsíc dříve. Vildomec zde reprezentoval Ostravskou univerzitu LF Ostrava a též z tohoto akademického MČR přivezl celou medailovou kolekci. Akademickým mistrem republiky se stal výkonem 570 bodů v disciplíně SP 30+30 ran. Stříbrnou medaili bral v disciplíně Libovolná pistole 60 ran za 526 bodů, když podlehl pouze Kryštofu Krskovi z SSK Horní Benešov, který hájil barvy UK MFF Praha. Třetí místo obsadil Jan Vildomec hned ve dvou disciplínách. V malorážce bral bronz v disciplíně Rychlopalná pistole 2×30 ran za výkon 539 bodů a další bronzovou medaili přidal ve střelbě ze vzduchové pistole 60 ran za 559 bodů, když zlato získal opět Kryštof Krsek z Horního Benešova za nástřel 569 bodů.

Úspěšným vystoupením na MČR zakončili opavští pistoláři malorážkovou sezónu a již se plně soustřeďují na zimní vzduchovkovou halovou sezónu. Tréninkovou střelnici má SSK Opava vybudovanou v prostorách Slezanky, kde se trenérka Martina Fialová věnuje nejen těmto úspěšným českým reprezentantům, ale i dalším novým mladým střelcům, vždy v úterý a ve čtvrtek od 16.30 hodin. Více informací lze nalézt na webových stránkách SSK Opava http://sskopava.ic.cz/

Ing. Jan Hromada, SSK Opava 0126

FOTO AKMČR Plzeň 2023

FOTO MČR Plzeň – kule 2023