So. Dub 27th, 2024

Prostory v opavské Slezance, kde má svou tréninkovou vzduchovkovou střelnici Sportovně střeleckého klubu (SSK) Opava, se staly ve dnech 16. – 17. února dějištěm 3. ročníku střeleckých závodů ze vzduchových pistolí pod názvem Opavská diabolka – Slezanka 2024. O tom, že jde o stále populárnější střelecké závody, svědčí rekordní účast 45 sportovních střelců ze šestnácti střeleckých klubů Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje. Závod byl bohatě dotován cenami díky podpoře Magistrátu města Opavy, jednak z titulu dotace na tento závod a rovněž množstvím propagačních předmětů z opavského TIC, které potěšily zúčastněné závodníky, především pak v mládežnických kategoriích.

Pod bedlivým dohledem hlavní rozhodčí paní Martiny Fialové, předsedkyně SSK Opava, se představili střelci celkem v pěti kategoriích. V nejpočetnější hlavní kategorii mužů se v disciplíně Vzduchová pistole 60 ran radoval z vítězství domácí střelec Jan Vildomec výborným výkonem 568 bodů. Velmi dobře zastřílel i zástupce SSK Hradec nad Moravicí Vojtěch Černohorský, který zaostal za vítězem o čtrnáct bodů, ale to jen díky nepovedené první položce, čímž se připravil o možnost bojovat o celkové vítězství. V ženské kategorii s převahou zvítězila Viktorie Šindlerová reprezentující SSK Dukla Plzeň, kam jako nadějná reprezentantka přestoupila z Horního Benešova, za který získala zlatou medaili ještě jako dorostenka v loňském ročníku Opavské diabolky. Na její výkon 559 bodů nestačila ani její trenérka Marcelou Königovou z Horního Benešova, která nastřílela 553 bodů a brala stříbrnou medaili. Bronzovou medaili pak získala domácí střelkyně Michaela Wittková nástřelem 539 bodů.

V disciplíně Vzduchová pistole 40 ran, v níž prokázali své střelecké umění mladí střelci v dorostenecké a žákovské kategorii, se dokázali medailově prosadit i zástupci domácího opavského střeleckého sportu. V kategorii dorostu mezi chlapci za vítězným Dominikem Šillerem z SSK Astra Bruntál, který nastřílel 363 bodů, zaostal o pouhé dva body Jiří Pajor reprezentující SSK Ostroj Opava. Mezi dívkami zvítězila Alžběta Krosová z Karviné výkonem 337 bodů, avšak stříbrná a bronzová medaile zůstaly doma v SSK Opava díky stříbrné Anežce Szwedové za výkon 332 bodů a bronzové Magdě Ondráškové za výkon 327 bodů. Mezi žáky dominoval další domácí reprezentant Max Kuba, který vystřílel zlatou medaili výkonem 348 bodů a tímto výkonem by se prosadil na medailovou pozici i mezi dorostenci. Za ním pak stříbro získala Amálie Knapová z Horního Benešova za výkon 343 bodů a bronz mezi žáky vystřílel Vlastimil Němec z Astry Bruntál.

Celkové výsledky:

Muži, junioři – VzPi 60

1. VILDOMEC Jan Opava568
2. ČERNOHORSKÝ Vojtěch Hradec n./Mor.554
3. KRAJČ Petr Kovona Karviná552

Ženy, juniorky – VzPi 60

1. ŠINDLEROVÁ ViktorieDukla Plzeň559
2. KÖNIGOVÁ MarcelaHorní Benešov553
3. WITTKOVÁ MichaelaOpava539

Dorost  chlapci – VzPi 40

1. ŠILLER Dominik ASTRA Bruntál363
2. PAJOR Jiří  Ostroj Opava361
3. HON VáclavSpartak Bílove328

Dorost  dívky – VzPi 40

1. KROSOVÁ AlžbětaOlza Třinec337
2. SZWEDOVÁ AnežkaOpava332
3. ONDRÁŠKOVÁ MagdaOpava327

Žactvo – VzPi 40

1. KUBA MaxOpava348
2. KNAPOVÁ AmálieHorní Benešov343
3. NĚMEC VlastimilASTRA Bruntál318

Zástupci opavského střeleckého sportu věří, že se podaří organizovat podobně úspěšné vzduchovkové závody i v příštím roce, neboť činnost SSK Opava je i v přes celou řadu sportovních úspěchů ohrožena v souvislosti s plánovaným bouráním Slezanky, kdy hrozí, že SSK Opava přijde o své tréninkové sportovní zázemí ve Slezance pro střelbu ze vzduchových zbraní. Zůstává víra v tom, že vrcholní představitelé města Opavy nedovolí zánik tohoto střeleckého klubu, který je primárně zaměřen na práci s mládeží, a pomohou klubu zajistit adekvátní prostory pro jeho další činnost.