Pá. Kvě 10th, 2024

V sobotu 9. března se sjeli na Armádní střelecký stadion v Plzni sportovní pistoláři z celé ČR, aby bojovali o mistrovské tituly pro rok 2019. Náročná nominační kritéria pro účast na republikovém mistrovství splnili čtyři střelci sportovně střeleckého klubu Opava č. 0126. Nejúspěšnější reprezentantkou SSK Opava na MČR se letos stala čtrnáctiletá Michaela Wittková, která během roku pod vedením trenérky Martiny Fialové zaznamenala obrovský výkonnostní vzestup, což dávalo naději na medailové umístění v kategorii mladších dorostenek. Wittková si v disciplíně vzduchová pistole na 40 ran počínala na plzeňské střelnici velmi zkušeně a předvedla vynikající výkon 365 bodů. Stejného výsledku docílila i střelkyně SSK Kuřim Marie Hojavcová a o titulu nakonec rozhodl větší počet nastřílených centrových desítek. V tomto pomocném hodnocení byla Michaela Wittková o jediný centr horší, což rozhodlo o jejím druhém místě. Třetí příčku pak obsadila Eliška Kubešová z SSKP Ostrava. Mistrovského titulu ČR se Wittková dočkala v týmové soutěži, když jako lídr družstva Severomoravského krajského sdružení spolu Veronikou Dobešovou z Bílovce a Lucií Rozsívalovou z Frenštátu celkovým nástřelem 1068 bodů o šest bodů přestřílely družstvo dívek SSK Policie Ostrava.

S medailovými ambicemi odjížděl na MČR nejlepší opavský pistolář a juniorský reprezentant ČR Jan Vildomec, který byl mj. vyhlášen před týdnem na 3. místě v anketě o nejúspěšnějšího sportovce okr. Opava v juniorské kategorii. Na stejnou třetí příčku a bronzovou medaili dosáhl i v Plzni ve finále vzduchové pistole na 60 ran. Do osmičlenného finále se kvalifikoval výkonem 566 bodů ze čtvrtého místa, avšak finále se začíná znovu od nuly a v něm Vildomec dominoval až do 18. rány. Bohužel však dvě následně trefené osmičky znamenaly ve velmi vyrovnané soutěži umístění na konečném 3. místě. Stříbrnou medaili přidal Vildomec do sbírky cenných kovů v soutěži družstev, jako lídr Severomoravského KS spolu s Petrem Halou z Frenštátu a Bohumírem Žůrkem z Ostravy. Společným nástřelem 1632 bodů o jediný bod porazili družstvo SSK Policie Rapid Plzeň. Mistrovský titul si v této týmové soutěži odnesli střelci Dukly Plzeň. Za umístění na stupních vítězů při MČR a dosažené výkony byl Jan Vildomec nominován do reprezentace ČR pro Mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní, které se uskuteční od 16. -25. 3. 2019 v chorvatském Osijeku.

Opavský sportovně střelecký klub měl zastoupení ještě v kategorii žen v disciplíně VzPi 60 ran. Obě střelkyně se ve výsledkové listině se srovnaly za sebou.  Tereza Hromadová obsadila 25. místo za výkon 522 bodů, o jediný bod méně střelila Martina Fialová a umístila se na 26. místě. Opavský okres reprezentovala i čtveřice pistolářů SSK Hradec nad Moravicí č. 0132. Dva z nich se představili v nejpočetnější kategorii mužů. Lépe se vedlo Lumíru Tellingerovi, který solidním výkonem 546 bodů vybojoval 35. příčku, Antonín Lacký za výkon 511 bodů obsadil 60. místo. V kategorii juniorů reprezentovali hradecký klub rovněž dva závodníci. Kryštof Hřivnáč se výkonem 546 bodů umístil na solidním 13. místě a Vojtěch Černohorský nástřelem 525 bodů obsadil 25. místo.

Ing. Jan Hromada, SSK Opava č. 0126

FOTOGALERIE – https://drive.google.com/drive/folders/1dYNY49E6SuojKFUY_P1eaVCuaLMXmtg1?usp=sharing