Pá. Kvě 17th, 2024

Martin Tenk získal ve střelbě libovolnou pistolí na olympiádě v Sydney bronzovou medaili a své zkušenosti teď předává dál. Na Olympiádě dětí a mládeže vede jako trenér střelce Moravskoslezského kraje. Jsou mezi nimi i Eliška Kubešová a Jan Vildomec, zlatí z mixu.

„Je to pohodář, co nám nedává jen striktní pravidla, jak máme střílet. Naopak se snaží najít způsob, který nám nejvíc vyhovuje a co nám pomůže k tomu, abychom byli co nejlepší,“ říká o trenérovi Eliška.

„Tím, že on sám si prošel těmi závody včetně velké olympiády tak ví, co mu nejvíce pomáhalo, a to se nám snaží doporučit, pochvaluje si Honza. „Je to náš velký vzor,“ shodnou se oba talentovaní mladí sportovní střelci.

A je vidět, že tento trenérský přístup zafungoval. V úterním finále si Eliška s Honzou na Olympiádě dětí a mládeže společně vystříleli zlatou medaili.

„Nemohli jsme si vybrat, že chceme střílet spolu. Když se jedná o olympiádu, tak prostě pár automaticky tvoří nejlepší střelkyně a střelec z daného kraje,“ vysvětluje Honza. I přesto se zdá, že jsou sehraný tým. „S Honzou se mi střílí dobře,“ dodává Eliška.

„Na olympiádu jsme se společně připravovali už na kontrolních závodech v Plzni,“ uvádí Honza.

Oba se také zúčastnili individuální disciplíny. Tam se více dařilo Honzovi, který ve střelbě vzduchovou pistolí opět dosáhl na první místo. „Nedokážu říct, co mi více vyhovuje. Mixy jsou vcelku nová disciplína a pořád si na ni zvykám,“ uvádí Honza.

„Pro mě jsou ty mixy takové příjemné zpestření. Přijde mi, že to je větší sranda, když nejprve musí střílet levý a pak pravý. Na druhou stranu cítím větší zodpovědnost, protože když to pokazím, tak to nepokazím jenom sobě,“ dodává Eliška.

„Nestřelci“ si mohou myslet, že střelba po fyzické stránce není náročná. Opak je ale pravdou.

„Nezdá se to, nicméně po těch čtyřiceti ranách ta ruka už cítit je.“ vysvětluje Honza. „A také je to náročné na psychiku. Musíte se pořád extrémně soustředit,“ doplňuje Eliška.

Ti dva spolu netvoří jen parťáky ve střelbě. „Když máme čas, chodíme spolu lézt na stěnu. Jen tak pro zábavu,“ prozrazuje Eliška. „Je to výborná posilovna,“ doplňuje ji s úsměvem Honza.

Autor: Terezie Krejčí – členka programu Mladí novináři na ODM 2019

Článek převzatý z: https://odm.olympic.cz/clanky/784-trener-jako-vzor-kdyz-strelce-koucuje-olympijsky-medailista